RUSSKAYA TSVETNAYA BOLONKA

Racens historie

Populært kaldet RTB eller Bolonka (ikke at forveksle med Bolonka Zwetna, som er en tysk udgave af den originale race) Det en hunderace der stammer fra Rusland. Navnet betyder Russisk Farvet Skødehund og er en selskabshund på linje med de øvrige Bichon-racer.

Racen er blevet stambogsregistreret i Dansk Kennel Klub`s X-register siden 1. Januar 2013 og kan udstilles i Danmark og udenlandske FCI-udstillinger

Det er en gammel race, der kan føres tilbage til Napoleons tid, som man i nyere tid har genoptaget. Da Rusland primært har haft store arbejdshunde, og så at sige ingen små hunde egnet som hyggehund, genoptog man den lille kejserlige skødehund. Det kræver et omfattende avlsarbejde at gøre en race homogen og man er nu kommet så langt, at der er en udpræget ensartethed hos racen.

Første gang der blev registreret en raceren RTB i Danmark, var i starten af 2013. Der ses nu en jævn stigning i antallet af RTB`er og ved udgangen af 2014, er 14 RTB`er blevet omregistreret i Dansk Kennel Klub. Disse hunde har nu DKK-stamtavle og kan bruges i FCI-godkendt opdræt.

Højde og vægt: den russiske standard tilstræber 24 – 26 cm (målt fra gulv til skulder) og 3 – 4 kg. Over 26 cm samt højere vægt er dog ikke unormalt. Men, absolut højeste højde må ikke overskride 28 cm. Er den højere, vil den blive diskvalificeret på udstilling og vil heller ikke være attraktiv i opdræt.

RTB`ens pels skal være lang på hele kroppen. Strukturen er krøllet eller bølget og føles silke- eller bomuldsagtig. Den fælder minimalt og kan derfor være vældig egnet for allergikere. Det er en intelligent, glad, og omgængelig race. Egnet til alle typer familier eller enlige. Racen kræver 1 - 2 gange ugentlig børstning.

Farver: Alle farver er tilladt. Dog tillader man ikke hvide RTB`er og ikke højere end 20 % hvidt. Dette svarer til en lille plet på brystet og tåspidserne. Specielt i Rusland arbejder man via opdræt på helt at fjerne den hvide farve. RTB`en farvebestemmes i ugerne efter fødslen og det er denne, der opføres i stambogen hos DKK og som bliver oplyst ved fremtidige udstillinger hos DKK og KSS. En helt lys nuance der senere kan tolkes som en skygge af hvid, er ikke at foretrække, da hunden kan blive diskvalificeret af dommeren på en given FCI-udstilling.

Søger man en hvalp, som man gerne vil udstille eller bruge i opdræt, er det vitalt med et godt forarbejde. En seriøs og til racen hengiven opdrætter, kan være behjælpelig med disse ting.